Sadece bir Site

iPhone ve iPad Klavye iPuçları

Biliyorsunuz yaklaşık 5 yıldır zaman zaman iPuçları yazıları paylaşıyoruz. Fakat geçmişte paylaştığımız bu yazılar genelde bir konu üzerine odaklanmıyor, farklı konulardan rastgele seçilmiş ipuçlarından oluşuyor. Bu da spesifik bir konuda bilgiye ihtiyacı olan kullanıcılar için çok faydalı olmuyor.
Ben de bundan sonra ipuçları yazılarını konu konu hazırlayayım, böylelikle yeni iPhone veya iPad kullanmaya başlayanların gözünden kaçabilecek bilgilere daha rahat ulaşılabilsin istedim. Ayrıca belli bir konuyla ilgili soru geldiğinde cevaplaması daha kolay diye düşünüyorum. Çünkü bazı soruların cevaplarının bulunduğu yazıları, onlarca ipucu yazısı arasından bulmakta bazen ben bile zorlanıyorum :)
Bu yeni ipuçları yazımızın ilk konusunda sık sık sorulan iPhone ve iPad Klavyesi ile ilgili olacak. Aşağıdaki bilgiler özellikle yeni kullanıcıların gözünden kaçabilecek bazı önemli ipuçlarını içeriyor. Umarım faydası olur :)

Klavye Ayarı

iPhone ve iPad’de Klavye konfigürasyonu aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi “Ayarlar -> Genel -> Klavye” menüsünden yapılıyor. iPhone veya iPad’i yeni kullanmaya başlayanlar, bu menüden öncelikle ilk başlarda yazı yazarken çok zorluk çıkaran “Otomatik Düzeltme” ve “Yazım Denetimi Yap” seçeneklerini kapatmayı tercih edebilirler. (Ben nedense hiç barışık değilim bu otomatik düzeltme özelliği ile :) )
 

Büyük Harf Kilidi

Fakat benim Klavye menüsündeki favorim ve bilgisayar dünyasından “CAPS LOCK” diye bildiğimiz “Büyük Harf Kilidi” ayarı. Bu ayarı açtıktan sonra dilersek klavye sürekli büyük harf ile yazı yazabiliyoruz. Biliyorsunuz klavyedeki “Shift” (Yukarı Ok) tuşuna bir kere bastığımızda ondan sonraki harf büyük olarak yazılıyor. Fakat sonrasındaki diğer harfler yine küçük oluyor.
Lakin ayarlardaki “Büyük Harf Kilidi” açıksa, “Shift” seçeneğine hızlıca iki defa tıklayarak aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi sürekli büyük harf yazma moduna geçebiliyoruz. (Shift tuşu mavi renge dönüşmeli)

iPhone’da Türkçe Klavye Yerleşimi

Türkiye’den sıfır iPhone alanlar iOS 6 ile birlikte gelen standart Türkçe Q klavye yerleşimini kullanıyorlar. Yurt dışından iPhone alanlar ise Klavyeler bölümünden Türkçe Klavye’yi ekleyerek kullanabiliyorlar. Fakat aslında iPhone’da kullanılabilen Türkçe için Türkçe-Q ve QWERTY-Türkçe olmak üzere iki farklı yerleşim var.
Bu iki farklı Türkçe klavye yerleşimini aktive etmek için önce “Ayarlar -> Genel -> Klavye -> Klavyeler” menüsünden aşağıdaki gibi “Türkçe” seçeneğine tıklıyoruz. (Yoksa da aynı ekrandaki Yeni Klavye Ekle seçeneğini kullanarak Türkçe’yi ekliyoruz.)
Sonra da karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor. Cihazımızda hem Türkçe-Q hem de QWERTY-Türkçe klavye yerleşimini kullanabilmemiz için de aşağıdaki gibi her iki seçeneğin işaretli olması gerekiyor.
Bu sayede aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi klavyemizin son alt köşesinde bulunan dünya ikonuna basarak klavyeler arasında hızlıca geçiş yapabiliyoruz. (Dünya resmine parmağımızı basılı tuttuğumuzda da aşağıdaki gibi aktif tüm klavyelerin listesi çıkıyor)
Türkçe-Q ve QWERTY-Türkçe klavyeleri arasındaki fark tam olarak ne derseniz de; Bir tanesinde Alfabemizdeki tüm harfler sıkışık da olsa ekranda yer alırken diğerinde Ş,Ç,Ğ,Ö,Ü ve İ gibi harfler sadece S,C,G,O,U ve I harfleri üzerinde parmağımızı basılı tuttuğumuzda ortaya çıkıyor.
Aslında her iki klavyenin kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Örneğin parmakları küçük olanlar tüm harfler ekranda olduğu için daha hızlı ve rahat yazabiliyor. Fakat dolma parmaklılar için sıkışık Türkçe-Q klavye sorun olabiliyor. Bu nedenle parmakları büyük olanlar için QWERTY-Türkçe daha avantajlı olabiliyor.

iPad’de Türkçe Klavye Yerleşimi

Yukarıda iPhone’daki Türkçe klavye düzeninden bahsettik fakat dikkat ettiyseniz ayarlarda F-Klavye geçmiyor. Çünkü özellikle medya dünyasındakilerin sık kullandığı F-Klavye sadece iPad’lerde mevcut. iPad’lerdeki Türkçe Klavye ayarı da yine iPhone’larda olduğu gibi “Ayarlar -> Genel -> Klavye -> Klavyeler” menüsünden aşağıdaki gibi Türkçe klavye seçeneği kullanılarak yapılıyor.
Fakat iPad’lerde Türkçe-F klavye yer aldığı için de iPhone’lardaki QWERTY-Türkçe seçeneği bulunmuyor. Bunun muhtemel sebebi de iPad’in geniş ekranı olsa gerek. Yani hem Türkçe-Q hem de Türkçe-F klavyede Alfabemizdeki tüm harfler ekranda yer alıyor.
iPad’deki klavyenin diğer bir özelliği de tam ortasında sağa ve sola çekilerek ikiye bölünmesi. Bu sayede özellikle çift elle yatay tutulurken klavyenin tüm harflerine ulaşım kolaylığı sağlanıyor.
iPad’de klavyeyi iki parmağımızla tam ortadan ikiye ayırabiliyoruz.

Emoji Klavye

Aslında Japonya çok moda olan ve eskiden sadece Japon klavyesinde yer aldığı için iPhone’larda kullanımı için özel uygulamalara ihtiyaç duyduğumuz Emoji Klavye iOS 5′ten itibaren ayrıca bir klavye olarak kolayca eklenebiliyor ve kullanılabiliyor.
Emoji Klavye’yi kullanabilmek için de önce “Ayarlar -> Genel -> Klavye -> Klavyeler” menüsünden aşağıdaki gibi “Yeni Klavye Ekle” seçeneğine tıklıyoruz.
Sonra da sanki yabancı bir ülke klavyesiymiş gibi Emoji’yi listeden bulup ekliyoruz. Sonra da artık klavyedeyken sol alttaki dünya ikonuna tıklayarak istediğimiz zaman Emoji klavyeye geçiş yapabiliyoruz.
 

Ekleme Noktası ve Büyüteç

iPhone’da mouse (fare) olmadığı için parmağımızla bir metnin tam istediğimiz noktasına imleci götürmek oldukça zor. Çünkü imleç parmağımızın altında kalıyor ve tam olarak nerde olduğunu göremiyoruz. İşte Apple bunun için büyüteç çözümünü geliştirmiş ve parmağımızı bir metnin üzerinde basılı tuttuğumuzda imleçin tam olarak nerde olduğunu gösteren aşağıdaki gibi bir büyüteç çıkıyor.
Biz de bu sayede parmağımızı sağa sola hareket ettirerek imleci tam istediğimiz yere getirebiliyoruz.
İmleci istediğiniz yere sürüklemek için önce ekranda büyüteç çıkıncaya kadar basılı tutun.
Ayrıca özellikle yeni iPhone ve iPad kullanmaya başlayanların gözünden kaçabilecek bir ipucu da email adres alanında yazarken klavyenin sağ alt köşesinde çıkan “.” seçeneği. Bu seçenek üzerinde parmağımızı basılı tuttuğumuzda da aşağdaki gibi .com, .tr, .net, vs. gibi kısa yollar çıkıyor.

Geri Al: Yazma

iPhone’da birşeyler yazarken bilgisayarımızda olduğu gibi son yazdıklarımızı veya yanlışlıkla sildiklerimizi geri alabiliyoruz. Bunun için de tek yapmamız gereken cihazımızı sağa sola sallamak oluyor. Cihazımızı sağa sola sallayınca aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi karşımıza “Geri Al: Yazma” şeklinde bir seçenek çıkıyor.
Geri almak için cihazınızı sallayın.
Geri Al seçeneğine tıkladığımızda da son yaptığımız işlem yani son yazdıklarımızı veya silme işlemimizi geri alıyor.

Donanım Klavyesi

Yukarıdaki klavye ayarları menüsünden bahsederken bazı kullanıcılarımız “Donanım Klavyesi” diye bir bölüm geçtiğini farketmişlerdir. Bu yüzden sırf merak gidermek için bu konuyla ilgili de ufak bir bilgi paylaşayım istedim :)
Normalde bu bölümü hiç kullanmıyoruz çünkü ancak cihazımıza bluetooth üzerinden harici bir klavye bağlarsak o zaman Donanım Klavyesi yerleşimi önemli oluyor. Bu konudaki detaylı bilgiye de zaten geçtiğimiz sene paylaştığımız “Apple Kablosuz Klavye” başlıklı yazımıza gözatabilirsiniz.
iPhone ve iPad’lere bluetooth üzerinden bağlanabilen Apple Klavyesi
——
iPhone ve iPad’deki Klavye ile ilgili kullanıcıların gözünden kaçma ihtimali bulunan ve her zaman lazım olabilecek ipuçları bu kadar. Zaman içerisinde yeni sürümler ile gelen klavye ile ilgili farklı ipuçlarını yazıya ekleyerek güncelleyeceğim. Bu sayede umarım özellikle yeni iPhone ve iPad kullanmaya başlayanlara kolaylık olur.

Yorum Kuralları:
1- Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2- Yazım ve dilbilgisi konusundaki hassasiyetinizi yorumlarınızda da gösteriniz.
3- Her zaman nazik bir üslup kullanmaya özen gösteriniz.
4- Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uymamanız durumunda, site sahibi yorumunuzu yayınlama ya da yayınlamama hakkına sahiptir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.